Terugkommoment

Wat is het terugkommoment?

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur en vindt plaats in een groep van 6 tot 18 personen. U moet na het terugkommoment geen examen afleggen.

U wordt via een oproepingsbrief op de hoogte gebracht om het terugkommoment te volgen. Alle praktische info over hoe u kunt inschrijven, vindt u hieronder. Zorg ervoor dat u zich tijdig inschrijft.

Moet ik het terugkommoment volgen?

 1. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs aangevraagd vóór 1 oktober 2017.

In dat geval moet u geen terugkommoment volgen, tenzij u uw voorlopig rijbewijs nadien hebt omgewisseld - zie punt 4.

 1. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs aangevraagd vóór 1 oktober 2017, maar heb na 1 oktober 2017 een 2de begeleider aan het rijbewijs toegevoegd.

In dat geval verandert de procedure niet en hoeft u het terugkommoment niet te volgen.

 1. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs aangevraagd na 1 oktober 2017.

In dat geval moet u 6 tot 9 maanden na het behalen van uw definitief rijbewijs het terugkommoment volgen. 

 1. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs na 1 oktober 2017 omgewisseld.
 • Hebt u uw voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en nadien omgewisseld van een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden) naar een voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden) of omgekeerd?
  • In dat geval moet u het terugkommoment wel volgen. 
 • Hebt u uw voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en nadien omgewisseld (wegens verlies, beschadiging, niet-gelijkende foto of vervanging van de begeleider)?
  • Dan moet u het terugkommoment niet volgen.
 1. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs na 1 oktober 2017 gewisseld, maar ben al langer dan 9 maanden in het bezit van mijn definitief rijbewijs B.

In dat geval is er in de wetgeving een uitzondering voorzien en behoort u tot de 'eerste lichting' die begin februari 2019 een uitnodiging heeft gekregen. U moet dus tussen 1 februari en 31 juli 2019 het terugkommoment volgen. 

 

Programma

 • kennismaking
 • praktijkoefeningen op een afgesloten terrein
  • De praktijkoefeningen legt u af met een lesvoertuig van de aanbieder of rijschool. 
 • groepsgesprek over verkeersattitude

Kostprijs

De kostprijs van het terugkommoment bedraagt 103 euro. Op de website van de aanbieder vindt u dit bedrag dat u moet betalen bij de inschrijving. U betaalt rechtstreeks aan de rijschool of erkende aanbieder. De betalingsprocedure is afhankelijk van de aanbieder of rijschool die u kiest.

Als u het terugkommoment te laat volgt (dus niet binnen de termijn van 3 maanden), hebt u nog 2 maanden de tijd om de cursus alsnog te volgen. In dat geval betaalt u 51 euro extra. 

Als u de cursus dan nog niet gevolgd hebt, riskeert u een boete die kan oplopen tot maximaal 4000 euro of kunt u vervolgd worden.

Je kan je via onze rijschool inschrijven om bij VTIR het terugkommoment te volgen (klik daarvoor op de link hieronder).

Home

 

Adres waar het terugkommoment doorgaat:
MMOP
Mandesweg 6
8770 Ingelmunster